Gęsty, czekoladowy, słodki i nie za mocny – mój nowy likier czekoladowy. Warto przelać go do butelki o szerokiej szyjce, ponieważ jest tak gęsty, że ze zwykłej butelki miałam problem z nalaniem do kieliszka. Wady? Błyskawicznie znika, a ja zrobiłam z połowy porcji.
Na pewno będzie miłym dodatkiem do babskiego wieczoru lub niedzielnej kawy.
Z blogu “Tocokocham”.
Składniki:
- 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
- 2 czekolady gorzkie
- 3/4 l wódki
Wykonanie:
Mleko zanurzone w wodzie gotować przez 1,5 godziny. Ostudzone połączyć z wódką. Czekoladę rozpuścić na parze, dodać do alkoholu, wymieszać. Moja czekolada miała dużą zawartość kakao i miałam problem z rozpuszczeniem. Dlatego, podczas gotowania, dolałam trochę mieszanki mleka i wódki.
Odstawić na 3 dni (po tym czasie likier zgęstnieje).
Znajdź mnie na fb.
Inne domowe likiery:
Już na zdjęciu konsystencja likieru wygląda zachwycająco! Mniam! Kocham to co z czdekoladką
Jest pyszny i bardzo gęsty 🙂