Mądre ciasteczka to ciastka kruche, wyraźnie maślane, z drobinkami wanilii. Piekę je zwykle na święta Bożego Narodzenia (używając oczywiście innych foremek). Długo zachowują świeżość, dlatego można je przygotować na kilka dni przed świętami.
Dziś w nowej, mądrej odsłonie, jako hit dziecięcych przyjęć.
Składniki:
- 500 g mąki
- 300 g masła
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- laska wanilii (ew. cukier waniliowy)
Wykonanie:
Wanilię rozkroić, wyskrobać nasionka. Mąkę, proszek i masło posiekać na proszek. Dodać puder wymieszany z ziarenkami wanilii, usypać kopczyk, zrobić w nim dołek, do którego wlać śmietanę, jajko i żółtka. Szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce (1-2 godziny). Rozwałkować (cieniutko!), wykrawać ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 °C na jasny, słomkowy kolor (trzecia szyna od dołu).
Uwaga:
*jeśli przeszkadza nam “efekt piasku”, który dają nasionka wanilii, można zastąpić ją cukrem waniliowym lub pominąć
Znajdź mnie na fb.
Mądre ciasteczka dodaję do akcji: “Bajkowy świat na talerzu naszych milusińskich”.
Inne dania dla dzieci: