Sezon cytrusowy w pełni, dlatego dziś na deser jesienno-zimowe, pomarańczowe gofry. Niesamowicie pachnące, pulchne, ale nie chrupkie. Bardzo przypominają bakę ucieraną. I ten zapach unoszący się w całym domu…chociażby dla niego warto je piec. Jednym słowem nas zachwycają!
Przepis z “Wysokich Obcasów”.
Składniki:
- 300 g mąki
- 4 jajka
- 125 g masła
- 1 pomarańcza (sok i skórka)
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć)
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatki:
- cukier puder połączony z cynamonem
- bita śmietana
- dżem/konfitura/frużelina
- rozpuszczona czekolada
Wykonanie:
Pomarańczę sparzyć, zetrzeć z niej skórkę, a sok wycisnąć. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać skórkę i sok. Mąkę połączyć z proszkiem i solą, dodać utarte żółtka, bardzo miękkie masło i dobrze wymieszać. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę mleka. Pianę ubić, dodać, delikatnie mieszając, do masy. Gofry piec w rozgrzanej gofrownicy 7-10 minut (czas w zależności od mocy gofrownicy).
Najlepiej smakują na ciepło z…i tu zdania są podzielone. Chłopaki wybierają bitą śmietanę, a ja puder z dodatkiem cynamonu.
Porcja na 8 gofrów.
Znajdź mnie na fb.