Pomarańczowe gofry wg Marty Gessler

Sezon cytrusowy w pełni, dlatego dziś na deser jesienno-zimowe, pomarańczowe gofry. Niesamowicie pachnące, pulchne, ale nie chrupkie. Bardzo przypominają bakę ucieraną. I ten zapach unoszący się w całym domu…chociażby dla niego warto je piec. Jednym słowem nas zachwycają!

Przepis z “Wysokich Obcasów”.

Pomarańczowe gofry
Pomarańczowe gofry

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 4 jajka
  • 125 g masła
  • 1 pomarańcza (sok i skórka)
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć)
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatki:

  • cukier puder połączony z cynamonem
  • bita śmietana
  • dżem/konfitura/frużelina
  • rozpuszczona czekolada

Wykonanie:

Pomarańczę sparzyć, zetrzeć z niej skórkę, a sok wycisnąć. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać skórkę i sok. Mąkę połączyć z proszkiem i solą, dodać utarte żółtka, bardzo miękkie masło i dobrze wymieszać. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę mleka. Pianę ubić, dodać, delikatnie mieszając, do masy. Gofry piec w rozgrzanej gofrownicy 7-10 minut (czas w zależności od mocy gofrownicy).

Najlepiej smakują na ciepło z…i tu zdania są podzielone. Chłopaki wybierają bitą śmietanę, a ja puder z dodatkiem cynamonu.

Porcja na 8 gofrów.

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.