Awokado cenne źródło witamin i minerałów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, przeciwutleniaczy. Jest wskazane dla osób chorujących na miażdżycę, nadciśnienie, zaburzenia metabolizmu tłuszczu. Mimo tak wielu zalet, długo nie mogłam się przekonać do jego smaku, a może raczej nie umiałam kupić odpowiedniego owocu. Teraz jestem fanem awokado. Najczęściej rozsmarowuje je na ciemnym chlebie i lekko skrapiam cytryną i solę. Cześć rodziny je awokado na słodko (czyli tak jak na Cejlonie) z serkiem grani. Przyrządzam z awokado wspaniałą sałatkę, a niedawno odkryłam, dzięki p. M. Ihnatowicz, carpaccio z awokado – świetną przekąskę, czy raczej przystawkę.
Inne moje dania karnawałowe można zobaczyć tu.
Składniki:
- dojrzałe awokado
- 15 dag łuskanych pistacji
- 20 ml oliwy
- łyżka miodu
- 20 ml białego octu winnego
- chili
- mała czerwona cebula
- sok z cytryny do smaku
- kilka listków rukoli do dekoracji
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Awokado obrać, wyjąć pestkę. Pokroić na bardzo cieniutkie plasterki i ułożyć jeden na drugim. Cebulę drobno posiekać, pistacje pokroić i wymieszać z pozostałymi składnikami sosu, dodać sok z cytryny, sól, pieprz. Awokado polać sosem i ozdobić rukolą.
Uwaga:
Aby w pełni korzystać z dobrodziejstw awokado, powinno się je jeść raczej na surowo.
Znajdź mnie na fb.
Przepis dodaję do akcji “Sylwestrowo-imprezowo”.
Inne przekąski karnawałowe: