Znane i popularne ciasto w formie torciku. A okazja jedyna w swoim rodzaju – pierwsze urodziny obchodzi blog.
Przepis ze starych notatek.
Składniki ciasta:
- 5 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 250 ml oleju
- 250 ml gazowanego napoju o smaku pomarańczowym
- 2 i 1/2 szklanki mąki + 1 łyżka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 płaskie łyżki kakao
Składniki masy:
- 150 g masła
- 2 żółtka
- 250 ml mleka
- 3 -4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki budyniu w proszku śmietankowego lub waniliowego
- ew. 2 łyżki rumu
Dodatki:
- 50 g czekolady mlecznej
- 2-3 łyżki słodkiej śmietanki
Wykonanie ciasta:
Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem (ok. 15 minut). Do masy jajecznej dodawać (ubijając) na zmianę po łyżce oleju, mąki, napoju. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao, do drugiej łyżkę mąki. Na środek formy wlać łyżkę białego ciasta, na nią łyżkę ciemnego ciasta i tak na zmianę do wyczerpania składników. Piec ok. 50 – 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C.
Wykonanie masy:
Żółtka utrzeć z pudrem na pulchną masę, dodać proszek budyniowy i część zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować i wlać (intensywnie mieszając) do niego utarte żółtka z dodatkami. Podgrzewając zagęścić. Powstały budyń ostudzić, przykrywając wierzch folią spożywczą (by nie powstał kożuch). Masło utrzeć, dodać do niego stopniowo budyń oraz ew. rum.
Wykończenie:
Na wystudzony placek płożyć krem. Czekoladę rozpuścić ze śmietaną w kąpieli wodnej i zrobić nią esy-floresy na cieście. Czekolada powinna być przestudzona.
Znajdź mnie na fb.
Inne torty i torciki: