Wegetariańska Wielkanoc – proszę bardzo. Jajka faszerowane pieczarkami mogą być punktem pierwszym. W natłoku pieczeni, mięs, wędlin, galaret mięsnych – sałatki, wegetariański pasztet i te właśnie jajka, są atrakcyjne także dla nie-wegetarian.
Danie Taty (odrobinę odchudzone) , robione w naszym domu od zawsze.
Składniki:
- 6 jajek
- 10 dag ostrego żółtego sera
- 15 dag pieczarek
- 3 niewielkie ogórki konserwowe
- 1-2 łyżki drobno posiekanej natki
- 0,5 łyżki masła do smażenia pieczarek
- ew. 1-2 łyżki majonezu (pomijam)
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, obrać, przepołowić, wyjąć żółtka. Pieczarki pokroić i usmażyć (na silnym ogniu!). Ser, żółtka, pieczarki, ogórki zmiksować (kiedyś Tata mielił składniki). Dodać natkę, ew. majonez i doprawić. Białka faszerować nadzieniem, schłodzić.
Warto przechowywać nadzienie i białka oddzielnie, a faszerować przed podaniem.
Znajdź mnie na fb.