Oj, dawno nie było na blogu mięsa. W takim razie dziś roladki z indyka nadziewane boczkiem, ogórkiem i listkami szałwii. Szałwia nadaje mięsu ton i smaczek, a boczek sprawia, że indyk nie jest suchy. Dodatek karmelizowanych buraczków z imbirem i cytryną, to świetny pomysł. W sumie rewelacyjne danie z programu pana Okrasy. Nadaje się zarówno na niedzielny obiad, jak i imprezę rodziną.
Składniki roladek:
- piersi indyka pokrojona w cienkie plastry
- tyle plastrów boczku, ile mamy plastrów z piersi
- ogórek konserwowy pokrojony wzdłuż w cienkie plasterki
- świeże listki szałwii, po jednym na każdą roladę
- oliwa
- sól, pieprz
Składniki na buraczki:
- buraczki
- miód
- kilka plasterków świeżego imbiru
- cytryna lub limonka
- sól
Wykonanie:
Każdego buraczka szczelnie owinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku (ok. 1,5 godziny). Upieczone buraczki obrać, pokroić w grubą kostkę. Miód skarmelizować na patelni, dodać kilka plasterków imbiru, wrzucić buraczki, lekko przesmażyć i doprawić sokiem i skórką z cytryny.
Plastry indyka posolić, oprószyć pieprzem, posmarować oliwą. Na mięso położyć boczek, plasterki ogórka, listki szałwii i zwinąć w roladki. Roladki zawinąć sznurkiem lub spiąć wykałaczkami i upiec na oliwie.
Znajdź mnie na fb.
Inne dania z mięsem indyka: