Śledzie po grecku

Kolejny przepis ze starego zeszytu Mamy – śledzie po grecku, znany bardziej pod nazwą śledzie w jarzynach. Rok temu reaktywowany przez Ewę.

W ten sposób przyrządzone śledzie przypominają klasyczną rybę po grecku, albo… paprykarz. Można je zrobić kilka dni przed świętami, ba nawet trzeba, by smaki połączyły się i przeniknęły.

Śledzie po grecku_śledzie w jarzynach_śledzie na Wigilię_przepisy na Boże Narodzenie

Składniki:

  • 5-6 filetów śledziowych
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1-2 cebule
  • kawałek selera
  • mały koncentrat pomidorowy
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier, sok z cytryny
  • olej do smażenia warzyw (ja dodaję jedynie  łyżkę, ale moje warzywa są bardziej duszone, niż smażone)
  • ew. natka do posypania dania

Wykonanie:

Cebulę pokroić w półplasterki. Pozostałe warzywa obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Śledzie pokroić w paski. Usmażyć cebulę i dalej partiami pozostałe warzywa (lub w całości, ale wtedy są bardziej duszone, niż smażone). Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i ew. sokiem z cytryny. Smak całości powinien być słodko-kwaśny. Sos przestudzić, dodać śledzie. Przed podaniem można posypać natką.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.