Biszkopt idealny, lekko kwaśny krem brzoskwiniowy i kruche bezy. Ciasto wprost wymarzone na karnawałowe przyjęcie.
Baza ciasta – biszkopt, to moje nowe odkrycie (z TEJ strony). Puszysty (ale nie suchy), delikatny, idealnie płaski, po prostu wspaniała baza do ciast z kremem, tortów, placków z galaretką i owocami. Trochę może zdziwić metoda wykonania – po wyjęciu z piekarnika foremkę z ciastem należy upuścić, ale sprawdza się biszkopt jest rewelacyjny i to bez proszku do pieczenia!
Ze starego zeszytu Mamy.
Składniki biszkoptu:
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Składniki masy:
- 1 puszka brzoskwiń
- 25 dag masła
- 2/3 szklanki cukru pudru (lub do smaku)
- 1 budyń śmietankowy
Dodatki:
- bezy (ok. 30 sztuk)
- biała czekolada
- 2-3 łyżki śmietany
Wykonanie biszkoptu:
Dno formy i dłuższe boki wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować tłuszczem). Piekarnik włączyć na 170 °C (foremka 25×35 cm).
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i wymieszać.
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać.
Białka ubijać na najwyższych obrotach. Do ubitych białek dodać, po jednej łyżce, cukier. Gdy masa będzie lśniąca i puszysta, a grudki cukru nie będą wyczuwalne, zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodać żółtka.
Wyłączyć mikser i stopniowo, delikatnie mieszając, dodać mąki.
Przełożyć ciasto do foremki i piec 35-40 minut do suchego patyczka. Wyjąć biszkopt z piekarnika (od razu po upieczeniu i rzucić wraz z foremką z wysokości 50 cm na podłogę.
Z formy wyjąć, gdy całkowicie ostygnie.
Wykonanie kremu:
Na soku odsączonym z brzoskwiń ugotować budyń. Ostudzić, przykrywając wierzch folią spożywczą, by nie powstał kożuch. Masło utrzeć na puch, dodać cukier puder i powoli, cały czas ucierając, budyń.
Brzoskwinie pokroić w kostkę (odkładając dwie połówki do dekoracji) i dodać do kremu.
Wykończenie ciasta:
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Masę podzielić na dwie część. Większą położyć na jedną część biszkoptu, przykryć drugą. Wierzch posmarować drugą częścią kremu. Na masę położyć bezy i odłożone i pokrojone brzoskwinie.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz ze śmietaną. Lekko przestudzić i zrobić esy-floresy na wierzchu.
Całość schłodzić.
Znajdź mnie na fb.
Inne ciasta z kremem: