Galaretki na jeden kęs. Do nich sok z cytryny, musztarda lub chrzan i może pajda chleba? Zwykle robiłam je w małych filiżankach, ale za sprawą Gosi zmieniłam foremki i to jest to! Nie trzeba dzielić, świetnie się prezentują na każdym spotkaniu, czy uroczystości.
W tle chleb wiejski na zakwasie drożdżowym.
Składniki (na 16 minigalaretek):
- 1/2 l rosołu (aromatycznego, odtłuszczonego)
- 2 ugotowane podudzia kurczaka
- 2 ugotowane marchewki
- 1/2 puszki zielonego groszku
- natka
- 3 łyżeczki żelatyny
- ew. jajka przepiórcze (8 sztuk)
- sól, pieprz
Wykonanie:
Przygotować 16 kieliszków o pojemności 40 ml (mam plastikowe). Do wrzącego rosołu dodać żelatynę i dobrze wymieszać (nie gotować!), doprawić. Mięso pokroić na cząstki. Marchewkę w plasterki. Groszek osączyć. Ugotowane jajka przekroić na pół (opcjonalnie). Na dno każdego kieliszka włożyć listki pietruszki, plasterki marchewki, groszek, mięso, ew. połówki jajek. Zalać chłodną galaretką. Ostudzić.
Znajdź mnie na fb.
Inne mięsa w galarecie: