Delikatne ciasto z kawałkami jabłek. Szybkie, efektowne i niesamowicie smaczne. Biszkopt w ten sposób upieczony, nie jest suchy – jabłka nadają wilgoci i charakteru. To znacznie lepsze rozwiązanie, niż rolada biszkoptowa z musem jabłkowym.
Moja propozycja na Dzień Babci i Dziadka.
Przepis z akcji “Zrolowani”; blog “Pauliny Kwiatkowskiej”.
Składniki:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru + ew. 3 łyżki
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- 1 kg obranych, bez gniazd nasiennych jabłek (u mnie boskopy lub złota reneta)
- puder do oprószenia ciasta
Wykonanie:
Tacę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia. Papier posmarować masłem. Obrane jabłka pokroić na ćwiartki i dalej na plasterki. Rozłożyć na przygotowanym papierze. Posypać 3 łyżkami cukru (jeśli są kwaśne, jeśli nie pominąć) i proszkiem budyniowym.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka wbić do miski i połączyć z cukrem i cukrem waniliowym. Miskę postawić nad garnkiem z wrzącą wodą. Ubić mikserem (najwyższe obroty) na gęstą i puszystą masę. Zdjąć z pary i cały czas ubijając ostudzić. Dodać mąkę delikatnie mieszając lub robotem na najniższych obrotach.
Masę przełożyć na jabłka, wyrównać i piec w rozgrzanym do 180 °C piekarniku ok. 30 minut.
Gorące ciasto przełożyć na ściereczkę (to najtrudniejszy etap przygotowania ciasta) ciastem do dołu (czyli do góry nogami). Zdjąć papier i od razu (parząc palce) zwinąć ciasto jabłkami do środka.
Ostudzone oprószyć pudrem (ale świetne jest też na gorąco).
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!