Na blogu zaroiło się od babek, mazurków, serników, pieczeni, ale to przecież jeszcze czas postu. Stąd dziś propozycja jarska – pasta do chleba na bazie wędzonej ryby i ryżu. Świetna z domowym chlebem i ogórkiem konserwowym. Taaaak, ogórkiem konserwowym. To w ramach wspomnień. Czy ktoś jeszcze pamięta paprykarz szczeciński z ogóreczkiem na wierzchu?
Na podstawie przepisu z “Cynamonowego pyłu”.
W tle chleb ziarnisty na zakwasie.
Składniki:
- 1 wędzona makrela
- 100 g ryżu
- 1 pęczek szczypiorku (można zastąpić cebulą)
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- 4 łyżeczki keczupu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- szczypta ostrej papryki
- sól, pieprz
- mały słoiczek pasty paprykowej (mam domową Beatymarii; można pominąć)
Wykonanie:
Ugotować ryż i ostudzić. Makrelę pokroić na małe cząstki. Szczypiorek posiekać. Ryż, makrelę, szczypior, koncentrat pomidorowy, keczup, pastę paprykową połączyć. Całość doprawić.
Do chleba, z ogórkiem konserwowym, nie ma nic lepszego.
Znajdź mnie na fb.
Inne pasty i smarowidła: