Chrupiące paluszki z zielonymi szparagami w środku. Idealna przekąska na piknik, babski wieczór, na wieczór gier.
Z portalu “Ugotuj to”.
Składniki:
- 250 g mąki
- 100 g masła
- 125 ml kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- 150 – 200 g twardego sera typu parmezan
- 10 zielonych szparagów
Wykonanie:
Z mąki, proszku do pieczenia, masła, 100 ml śmietany zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30-60 minut.
Szparagi umyć, obciąć zdrewniałe końce. Tak przygotowane włożyć do wrzątku na 2 minuty, po czym wyjąć i ostudzić.
Ze schłodzonego ciasta uformować wałek. Podzielić go na 10 części. Każdą część rozpłaszczyć, rozwałkować na długość szparaga. Płaty ciasta posypać startym serem i gałką, położyć szparag i zwinąć w paluszek.
Szparagi układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować resztką śmietany i piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200 °C.
Upieczone studzić na kratce.
Znajdź mnie na fb.
Inne słone przekąski: