Paluszki ze szparagami

Chrupiące paluszki z zielonymi szparagami w środku. Idealna przekąska na piknik, babski wieczór, na wieczór gier.

paluszki ze szparagami_finger food_dania_słone przekąski_szparagi w cieście

Z portalu „Ugotuj to”.

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • 125 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • 150 – 200 g twardego sera typu parmezan
  • 10 zielonych szparagów

Wykonanie:

Z mąki, proszku do pieczenia, masła, 100 ml śmietany zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30-60 minut.

Szparagi umyć, obciąć zdrewniałe końce. Tak przygotowane włożyć do wrzątku na 2 minuty, po czym wyjąć i ostudzić.

Ze schłodzonego ciasta uformować wałek. Podzielić go na 10 części. Każdą część rozpłaszczyć, rozwałkować na długość szparaga. Płaty ciasta posypać startym serem i gałką, położyć szparag i zwinąć w paluszek.

Szparagi układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować resztką śmietany i piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200 °C.

Upieczone studzić na kratce.

Znajdź mnie na fb.

paluszki ze szparagami_finger food_dania_słone przekąski_szparagi w cieście

akcja_jeść czy grać_paluszki ze szparagmi

Inne słone przekąski:

francuskie spiralki_domowe paluszki_słona przekąska_danie karnawałowe  paluchy z oliwkami_domowe przekąski_oliwki w cieście francuskim_dania karnawałowe  paluchy serowe_słone przegryzki_domowe paluszki  śniadaniowe muffinki z tymiankiem i fetą_wytrawne muffinki

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *