Ponownie na blogu ciasteczka owsiane. Znów inne. Po chrupiących, kruchych, z marchewką pora na korzenne, pulchne, bakaliowe. W sezonie dyniowym obowiązkowe :).
Z blogu “Cioccolato gatto”.
Składniki:
- 200 g masła
- 180 g cukru trzcinowego
- 100 g miodu
- 3/4 szklanki puree z dyni (gęste)
- żółtko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej
- 1i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przypraw korzennych
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1 i 1/2 do 2 szklanek bakalii
Wykonanie:
Masło rozpuścić. Dodać do niego cukier, miód, puree, żółtko, wanilię.
Mąkę wymieszać z cynamonem, przyprawami korzennymi, sodą, płatkami owsianymi i solą.
Obydwie mieszanki połączyć. Dodać bakalie i formować ciasteczka wielkości orzecha włoskiego. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczać.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 175-180 °C, ok. 15 minut (do zrumienienia). Po chwili zdejmować z tacy. Studzić na kratce.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne zdrowe ciasteczka: