Adwokat – torcik bez pieczenia

Ciemne biszkopty przełożone kremem budyniowym z dodatkiem ajerkoniaku – to mój torcik bez pieczenia. Może być ozdobą świątecznego, imieninowego czy noworocznego stołu. Zaskoczy i gości, i domowników.

Ze starego zeszytu.

adwokat_ciasto bez pieczenia_ciasto z kremem_ciasto z alkoholem_kremowy torcik

Składniki:

  • 0,5 l mleka 3,2 %
  • 1 szklanka cukru
  • 6 żółtek
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 400 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 0,5 szklanki ajerkoniaku (przepis TU)
  • 400 g ciemnych biszkoptów (z dodatkiem kakao)
  • polewa czekoladowa lub kakao na wierzch ciasta

Wykonanie:

Jedną szklankę mleka z cukrem i cukrem waniliowym zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać żółtka i mąkę ziemniaczaną. Zagotowane mleka zdjąć z ognia chwilę odczekać i cienkim strumieniem wlać do mieszanki mleka, żółtek i mąki, intensywnie mieszając, by nie zważyć żółtek. Miksturę postawić ponownie na wolnym ogniu i cały czas intensywnie mieszając doprowadzić do zgęstnienia. Budyń zestawić, przykryć folią spożywczą (nie powstanie kożuch) i zostawić do wystudzenia.

Masło zmiksować na puszystą i jasną masę. Do utartego dodawać stopniowo, łyżka po łyżce, wystudzony budyń. Po dodaniu każdej porcji budyniu, dokładnie miksując. Po dodaniu całego budyniu, bardzo powoli dodać ajerkoniak (dosłownie po łyżeczce). Masa nie będzie bardzo gęsta, ale nadmiar wilgoci wchłoną biszkopty. Krem podzielić na 3 części.

Formę o średnicy 24 cm wyłożyć folią spożywczą na dno położyć biszkopty, dalej jedną warstwę kremu, znów biszkopty, warstwa kremu, biszkopty, krem. Wstawić do lodówki do stężenia (najlepiej na noc). Przed podaniem wierzch oprószyć kakao lub ozdobić w inny dowolny sposób (polewa czekoladowa, galaretka, inne).

Przechowywać w chłodnym miejscu.

*budyń, masło i ajerkoniak przeznaczone do przygotowania kremu, powinny mieć temperaturę pokojową.

**gdyby zdarzyła się awaria i podczas dodawania budyniu lub ajerkoniaku krem zaczął warzyć się, można miskę z kremem postawić nad garnkiem z parą (miska nie dotyka wody) i mieszać do połączenia składników (nie można przesadzić z podgrzewaniem).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

adwokat_ciasto bez pieczenia_ciasto z kremem_ciasto z alkoholem_kremowy torcik

Inne torty i torciki:

tort rodzynkowiec_ciasto czekoladowe_ciasto z kremem  Tort kukułka_ciasto z kremem_ciasto bez pieczenia_ciasto z alkoholem_ciasto z owocami  pijak_ciasto z kremem budyniowym_ciasto na biszkopcie_ciasto z alkoholem  tort szachownica_ciasto z kremem_ciasto czekoladowe

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.