Łamańce z makiem to obok kutii i makiełek podstawowy deser wigilijny z makiem (może do zestawu można dodać jeszcze makówki). Cóż to jest? – masa makowa z bakaliami, a do niej kruche ciasteczka.
Masa makowa mamy Heleny, łamańce z “Kuchni polskiej”.
Składniki masy makowej:
- 25 dag maku
- 20 dag cukru
- 1 łyżka miodu
- 1 szklanka słodkiej śmietanki
- 5 dag rodzynek
- 5 dag orzechów
- 1 kopiasta łyżka skórki pomarańczowej
- 5 – 10 dag innych bakalii (migdały, figi, suszone morele, suszone śliwki)
Składniki ciastek:
- 30 dag mąki
- 10 dag cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 12 dag masła
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 2-3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
- wanilia
- szczypta soli
Wykonanie masy:
Mak sparzyć wrzącą wodą i pozostawić na kilka godzin, by napęczniał. Zagotować, osączyć na sitku i zmielić trzykrotnie. Do drugiego mielenia dodać cukier.
Przygotować bakalie – umyć, osuszyć, pokroić (jeśli trzeba).
Bakalie i śmietankę dodać do maku, wymieszać.
Masę makową przełożyć do półmiska i wtykać w nią kruche ciasteczka.
Wykonanie ciastek:
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wymieszać z cukrem pudrem i posiekać z masłem na proszek. Dodać żółtko, jajka, śmietanę, wanilię i szybko zagnieść. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Wałkować ciasto na 1/3 cm i pokroić w długie prostokąty lub rąby (długość ok. 8 cm, szerokość 1,5-2 cm). Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 °C na jasnozłoty kolor.
Znajdź mnie na fb.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!