Gliniaste, czekoladowe ciasto. Prawdziwe brownie, tyle że zdrowsze. O zaletach kaszy jaglanej pisałam nie raz. O jej właściwościach odkwaszających. Antywirusowym, oczyszczającym i wysuszającym działaniu. Dobroczynnym wpływie krzemionki, wapnia, żelaza i witamin z grupy B w niej zawartych. Uwaga! Na kaszę jaglaną muszą uważać osoby mające problemy z tarczycą, zawiera związki, które zaburzają metabolizm jodu.
Dodam tylko, że ciasto jest bezglutenowe.
Ciasto z “Moich wypieków”. Frużelina wg TEGO przepisu.
Składniki ciasta:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka wrzącej wody
- szczypta soli
- 3 jajka
- 50 ml oleju
- 1/2 szklanki śmietanki kokosowej (można kremówki)
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowy)
- garść dowolnych orzechów (u mnie pistacje)
Składniki frużeliny:
- 250 g wiśni
- 1/2 szklanki cukru
- sok z połowy cytryny
- 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wykonanie ciasta:
Suchą kasze wsypać do garnka, chwilę prażyć, zalać wrzącą wodą (uwaga pryszcze), odlać. Do kaszy dodać sól, szklankę wrzątku i gotować na wolnym ogniu do wygotowania wody. Przestudzić. Włożyć do blendera i miksować do uzyskania gładkiej masy. Do kaszy dodać pozostałe składniki (jajka, cukier, kakao, olej, proszek do pieczenia, śmietankę kokosową) i zmiksować (tylko chwilę).
Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (21 cm x 21 cm). Piec 45 minut w 180 °C (tak, tak długo mimo, że to brownie). Wystudzić. Pokroić w kwadraty i podawać z frużeliną.
Wykonanie frużeliny:
Wiśnie zasypać cukrem, dodać odrobinę wody i zagotować. Dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w niewielkiej ilości wody, ponownie zagotować. Zestawić z ognia, wsypać żelatynę, wymieszać i wystudzić (wtedy zgęstnieje).
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne ciasta bez glutenu:
2 thoughts on “Brownie z kaszy jaglanej z frużeliną z wiśni”