Gruszki w cieście czekoladowym

Piękne babeczki z całymi gruszkami w cieście czekoladowym. Intensywny i bardzo smaczny deser. Może mieć wiele wariacji. Świetny jest zarówno z dodatkiem bitej śmietany, jak i lodów, frużeliny (wiśniowej, malinowej, truskawkowej), ale także oprószony delikatnie pudrem.

gruszki w cieście czekoladowym_deser czekoladowy_babeczka czekoladowa z całą gruszką_deser bezglutenowy

Składniki:

  • 4 gruszki
  • do gotowania gruszek – 2 szklanki wody, 1 szklanka cukru, sok z cytryny
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 80 g mąki (50 g kukurydzianej, 20 g ryżowej, 10 g ziemniaczanej)
  • 2 jajka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • wanilia
  • szczypta soli
  • dodatki do wyboru (puder, frużelina, lody, bita śmietana)

Wykonanie:

Gruszki obrać, skropić sokiem z cytryny. Dół gruszek lekko ściąć, tak by był płaski i dobrze stał w foremce. Obrane owoce włożyć do wrzącego syropu z wody i cukru. Gotować, przewracając, aż zaczną się szklić. Wyjąć z syropu, ostudzić.

4 kokilki posmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do 180 °C.

Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem.

Cukier, wanilię, jajka, mąki, sól – zmiksować. Do masy dodać letnią czekoladę. Wymieszać.

Do kokilek wstawić gruszki, oblać ciastem. Piec ok. 20 minut.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

gruszki w cieście czekoladowym_deser czekoladowy_babeczka czekoladowa z całą gruszką_deser bezglutenowy

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.