Pikantne ptysie, czy też zwykła sałatka jarzynowa podana w odświętny, inny sposób. Można taką sałatką zaskoczyć wielkanocnych gości, przyjaciółki na babskim wieczorze, ale także sprawdzi się podczas imienin, urodzin czy innych uroczystości. Dodatkiem może być barszcz, sok pomidorowy lub białe wino. Zaletą takiej przystawki jest to, że ptysie można zrobić 2-3 dni wcześniej, a nadziać na godzinę-dwie przed podaniem.
Składniki ciasta:
- 1 szklanka wody
- 125 g masła
- 1 szklanka mąki
- 5-6 jajek (w zależności od wielkości)
- szczypta soli
Składniki sałatki:
- 3-4 marchewki
- 3-4 ziemniaki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 4 jajka
- 1 jabłko
- 4-5 ogórków kiszonych
- puszka groszku
- 1/2 cebuli
- majonez
- sól, pieprz i ew. musztarda
Wykonanie ciasta:
Masło zagotować ze szklanką wody i szczyptą soli. Zestawić z ognia i dodać mąkę energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Ponownie postawić na ogniu i gotować, ciągle mieszając, ok. 15 minut, do momentu aż masa starci surowy smak (uwaga na przypalanie!). Zestawić, chwilę przestudzić, dodać jedno jajko, dobrze wymieszać wybijając do uzyskania lśniącej masy. Z następnymi jajkami postępować tak samo, czyli dodawać i po każdym dodaniu wybijać (ja to robię gałką, ale można mikserem) do uzyskania lśniącej masy. Przygotowane ciasto kłaść łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy zachować duże odstępy, ciasto intensywnie wyrasta. Wielkość kulek zależy do tego jak duże chcemy uzyskać ptysie. U mnie jest to wielkość małego lub średniego jabłka.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 230-250 ºC na złoty kolor (25-30 minut). Przez pierwsze 10 minut pieczenia nie otwierać piekarnika, ciasto może opaść. Dobrze upieczone ptysie są suche i puste w środku.
Wykonanie sałatki:
Marchewki, pietruszkę, kawałek selera, ziemniaki – ugotować w mundurkach. Wystudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Jajka ugotować, ostudzić pokroić w kostkę.
Jabłko obrać i pokroić również w kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę.
Ogórki osączyć, pokroić w kostkę i ponownie osączyć.
Groszek osączyć.
Całość połączyć delikatnie mieszając. Dodać majonez (ilość według uznania, dodaję tylko tyle by skleić warzywa), sól, pieprz i ew. musztardę. Ponownie delikatnie wymieszać i zostawić w chłodnym miejscu, by składniki się przegryzły.
Składanie:
Każdego ptysia przekroić na pół w poprzek. Nadziać sałatką, przykryć górną częścią ptysia. Oprószyć pieprzem, ozdobić kleksem majonezu lub w inny dowolny sposób.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne świąteczne przekąski na słono: