Chałka w wersji świątecznej – nadziewana marcepanem, morelami i pistacjami.
Z książki “Wielka księga ciast”.
Składniki ciasta:
- 500 g mąki
- 1 opakowanie suszonych drożdży
- 180-200 ml letniego mleka
- 1 jajko (nie z lodówki)
- 75 g cukru
- 100 g miękkiego masła
- szczypta soli
Nadzienie:
- 50 g pistacji
- 200 g suszonych moreli
- 200 g masy marcepanowej
- 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
- 100 g zmielonych migdałów
- 100 ml soku pomarańczowego
Dodatki:
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
- płatki migdałowe do posypania wierzchu
- cukier puder do oprószenia chałki
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem, solą. Dodać jajko, mleko, masło, wymieszać. Wyrabiać co najmniej 20 minut. Tak przygotowane przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia (1-2 godzin).
W tym czasie przygotować nadzienie. Masę marcepanową pokruszyć do miski. Pistacje, morele drobno posiekać i dodać do masy marcepanowe. Włożyć pozostałe składniki (cukier waniliowy, zmielone migdały, sok pomarańczowy) i utrzeć na gładką masę. Podzielić na 3 części.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i ponownie zostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować na prostokąt o długości 50 cm i szerokości 10 cm. Na środki pasków nakładać nadzienie. Ścisło zwijać w rulony. Brzeg i końce podwinąć pod spód.
Z powstałych rulonów zapleść chałkę (jak warkocz – na trzy) i pozostawić na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Chałkę posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem; posypać migdałami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 °C i piec ok. 40-45 minut.
Przed podaniem oprószyć pudrem.
Uwaga: chałka długo utrzymuje świeżość.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne świąteczne drożdżówki: