Błyskawiczny mazurek wiśniowo-serowy

Lekko kwaśny, orzeźwiający mazurek na kruchym cieście. Wiśnie i bezy to świetny duet, a jeśli dodamy do zestawu krem z wiśni i mascarpone, hmm…to już poezja. Ale jeżeli miałabym wybierać z dwóch mazurków wiśniowych, sięgnęłabym po ten z czekoladą.

Dodatkowym atutem ciasta jest to, że jego przygotowanie zajmuje chwilkę. Warunek jest jednak jeden, w lodówce stoi zrobiona frużelina wiśniowa :).

Z książki Doroty Świątkowskiej “Moje wypieki i desery”.

błyskawiczny mazurek wiśniowo-serowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek z owocami_mazurek z masą serową_wielkanocne wypieki

Składniki blatu:

  • 175 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany
  • szczypta soli

Wierz mazurka:

Wykonanie:

Mąkę, zimne masło, sól, cukier puder posiekać na proszek. Dodać żółtko, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę – dwie. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt. Z części ciasta zrobić wałek i otoczyć nim brzeg. Całość nakłuć widelcem i piec na jasnozłoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200-210 °C.

Serek, puder i sos z frużeliny połączyć. Masą posmarować zimny spod. Na to położyć wiśnie i pokruszone bezy.

Uwaga! Bezy pozostawione na dłużej na wilgotnej masie, rozpuszczają się.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne mazurki:

mazurek milionera_mazurek kajmakowo_czekoladowy_ciasto jak twix  mazurek serowy_sernik tradycyjny_mazurek na herbatnikach_Wielkanoc  mazurek jabłkowy_ciasto kruche_ciasto z jabłkami_ciasto na Wielkanoc_kuchnia polska  mazurek wiśniowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek dla dorosłych

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.