Trzy rodzaje bezglutenowych trufli na bazie kaszy jaglanej – raffaello, czekoladowe, sezamowe. Które najlepsze? Hmmm – czekoladowe?, kokosowe?, a może sezamowe? Świetna przekąska na jeden kęs, prezent dla alergika, zdrowy podwieczorek.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 czekolada gorzka
- 1 pełna łyżka kakao
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- kieliszek likierowy rumu (zamiennie – likieru pomarańczowego, amaretto, inny aromatyczny alkohol)
- cukier puder lub inne słodzidło do smaku
- 1 czekolada biała
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych
- 2 łyżki zmielonych migdałów
- kilka kropli ekstraktu migdałowego
- 100 g twardej i schłodzonej chałwy
Dodatki:
- kakao
- sezam
- wiórki kokosowe
- migdały (obrane ze skórki)
- papilotki do trufli
Wykonanie:
Kaszę wsypać do garnka z grubym dnem. Suchą chwilę prażyć, zalać wrzątkiem (uwaga pryszcze), odcedzić. Osączoną ponownie przełożyć do garnka, zalać dwoma szklankami wrzątku, lekko posolić i gotować na wolnym ogniu, do momentu aż kasza wchłonie wodę. Ugotowaną podzielić na 3 części.
Do pierwszej dodać rozpuszczoną na parze białą czekoladę, wiórki, zmielone migdały, ekstrakt migdałowy, dosłodzić do smaku i zmiksować na gładką masę. Formować niewielkie kulki, do środka wkładać migdał i otaczać wiórkami kokosowymi. Kłaść do małych papilotek.
Do drugiej części dodać rozpuszczoną na parze gorzką czekoladę, rum, kakao, kawę, (można ew. dodać 2 łyżki masła orzechowego), dosłodzić do smaku i zmiksować na gładką masę. Formować kulki i obtaczać w kakao. Wkładać do papilotek.
Ziarenka sezamu wsypać na patelnię, chwilę prażyć (trzeba mieszać, by się nie przypaliły, będą gorzkie), wystudzić. Ostatnią część kaszy osłodzić i zmiksować na gładką masę, pod koniec miksowania dodać chałwę (ew. wcześniej, gdyby kasza nie chciała się zmiksować). Z masy formować kuleczki. Każdą panierować prażonym sezamem. Wkładać do papilotek.
Trufle schłodzić.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne trufle: