Wątróbka duszona z jabłkami, to danie z cyklu “Dla studenta”. Szybkie, pożywne, a przede wszystkim smaczne.
Danie Artura.
Składniki:
- 0,5 kg wątróbki drobiowej
- 1 cebula (lub biała część pora)
- 2 jabłka (boskopy, renety, inne kwaśne)
- majeranek
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Wątróbkę umyć, oczyścić z błon i innych nieciekawych elementów.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w półplasterki.
Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, podsmażyć. Dodać wątróbkę, krótko podpiec. Dalej dodać jabłka i przykryć patelnię. Chwilę dusić do miękkości (uważając, by nie przypalić dania).
Dodać majeranek, pieprz i na koniec posolić (to ważne! inaczej wątróbka będzie twarda).
Najlepsze z ziemniakami i surówką z kapusty (białej, czerwonej lub kiszonej). Do popicia sok z buraków lub biały pomidorowy.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne błyskawiczne dania dla studenta: