W zasadzie tytuł wpisu powinien być inny – gołąbki z kaszą jaglaną, pieczarkami i soczewicą w sosie pomidorowym z wędzoną papryką. Ale długi, za długi. Gołąbki wegetariańskie mógłby być, ale nic nie mówi o składnikach. Pozostawiam powyższy. A jakie są? Smakowały synkowi (a soczewica, ciecierzyca, to nie są jego smaki) i nam również. Wpisujemy je do stałego repertuaru.
Przepis z “Weganon”.
Składniki:
- 1 kapusta włoska
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki ryżu
- 1/2 szklanki soczewicy* (u mnie czerwona, ale w przepisie podstawowym była zielona)
- 0,5 kg pieczarek
- 30 dag suszonych, osączonych pomidorów z oleju bądź oliwy
- 1 pęczek (duży) natki
- 1 łyżeczka curry (pominęłam, rzadko używam tej przyprawy)
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- sól, pieprz
- ew. koperek lub natka do posypania dania
Sos:
- 2 puszki pomidorów w zalewie
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżka cukru
- sól, pieprz
Wykonanie:
Kapustę umyć, wydrążyć głąb i włożyć do dużego garnka z wrzątkiem. Gotując oddzielać po kolei ugotowane liście. Uwaga! kapusta musi być ugotowana. Gołąbki po zrobieniu będą tylko krótko zapieczone, dlatego liście muszą być miękkie, inaczej danie będzie niesmaczne. Z ostudzonych liści wyciąć grube nerwy (trzeba uważać, by nie podziurawić kapusty).
Ryż przepłukać w zimnej wodzie, ugotować i przestudzić.
Kaszę jaglaną wsypać do garnka, uprażyć mieszając, następnie zalać wrzątkiem (uwaga pryszcze), osączyć, ponownie zalać szklanką wrzątku, ugotować i ostudzić.
Soczewicę ugotować i osączyć.
Natkę posiekać.
Grzyby pokroić i usmażyć.
Soczewicę, osączone pomidory i soczewicę zmiksować. Do masy dodać ryż, kaszę, natkę, przyprawy (masę trzeba dobrze doprawić, kapusta “zabiera” smak). Wymieszać kłaść porcje na liściach kapusty i zawijać gołąbki.
Układać w foremce do zapiekania posmarowanej olejem, polać sosem i zapiec w 180 °C ok. 20 minut.
Sos:
Wszystkie składniki umieścić w garnku i odparować część płynu. Doprawić.
Uwagi:
*każda odmiana soczewicy ma inny smak i daje daniom różny kolor. Moim faworytem jest czerwona. Jej smak najlepiej mi odpowiada, a dania mają odcień pomarańczowy.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne dania wegetariańskie na obiad: