Rewelacyjne pieczone pączki z dziurką w maślano-cukrowej posypce.
Alternatywa dla smażonych pączków na Tłusty Czwartek.
Z “Moich Wypieków”.
Składniki:
- 1 i 1/3 szklanki letniego mleka
- 14 g drożdży
- 2 łyżki roztopionego, letniego masła
- 2/3 szklanki cukru
- 2 jajka
- 5 szklanek mąki (u mnie jasna orkiszowa)
- 1 łyżeczka soli
Posypka:
- 100 g rozpuszczonego masła
- 1,5 szklanki drobnego cukru
- laska wanilii lub 1 łyżka cynamonu
Wykonanie:
Mąkę przesiać. Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru (po chwili będą płynne), dodać 1/3 szklanki letniego mleka i 3-4 łyżki mąki. Całość wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na 20-25 minut.
Do mąki, dodać jajka, pozostałe mleko, cukier, sól, wyrośnięty rozczyn i letnie masło. Wszystko wymieszać i wyrobić na jednolite, gładkie ciasto. Przełożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto wyjąć, wyrobić ponownie i rozwałkować na grubość ok. 1,3 cm. Wykrawać szklanką kółka, drugą, mniejszą dziurki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 45 minut.
Piec w rozgrzanym do 180 °C piekarniku 8-10 minut.
W czasie pieczenia rozpuścić masło na posypkę i wymieszać cukier z wanilią lub cynamonem.
Upieczone donaty, po 2-3 minutach od wyjęcia z piekarnika, maczać z dwóch stron w maśle i otaczać w cukrze.
Przepis na 24 sztuki.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!