Błyskawiczny tort, oczywiście jeśli mam przygotowane blaty bezowe lub (tak, przyznam się) kupione:). Wystarczy ubić krem i gotowe. A smak? Na pewno zachwyci miłośników kawy i bez.
Składniki blatów bezowych (jeden blat średnica 24 cm, drugi 20 cm):
- 2/3 szklanki białek (szklanka 250 ml)
- 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka soku cytrynowego
- szczypta soli
Krem:
- 500 g mascarpone
- 200 ml śmietany 36 %
- ok. 75 ml likieru kawowego
- 3-4 łyżki cukru pudru (lub do smaku, raczej nie za dużo, blaty tortu są słodkie)
- ew. płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Ponadto:
- kakao do oprószenia tortu
Wykonanie:
Blaty bezowe. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 24 cm i 20 cm.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier wymieszany z mąką ziemniaczaną (po łyżce). Po każdej partii cukru dokładnie miksując. Całość ubijać do momentu aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Dodać sok, wymieszać i przełożyć na dwa przygotowane okręgi, łyżką układając na powierzchni esy-floresy. Suszyć w 100 °C (suszę dwa blaty naraz i nastawiam termoobieg) przez 3 godziny lub dłużej (do momentu aż bezy będą kruche i chrupiące). Pozostawić w otwartym piekarniku do wystudzenia. Zwykle suszenie rozkładam na dwa dni. Najpierw włączam piekarnik na 2 godziny, zostawiam blaty w uchylonym piekarniku na noc i następnego dnia dosuszam (nawet kolejne 2 godziny).
Krem. Składniki schłodzone (12 godzin w lodówce). Kremówkę, mascaropne i cukier puder włożyć do miski i ubić na sztywny krem. Ubijając powoli wlewać likier kawowy (ilość w zależności od tego jaką gęstość kremu i moc (!) chcemy osiągnąć). Ew. dodać kawę, ale nie jest to konieczne.
Składanie. Na paterze położyć większy blat bezowy, krem i mniejszy blat bezowy. Wierzch lekko oprószyć kakao. Tort wymaga schłodzenia (ok. 2-3 godzin).
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Przepisy na wielkanocne babki i babeczki
Przepisy na mazurki wielkanocne
Przepisy na wielkanocne serniki
Inne torty bezowe: