Są smaki i zapachy, które kocham niezmiennie. Między innymi należą do nich młode ziemniaki i rozmaryn. Dlatego to danie choć proste, uwielbiam. Młode ziemniaki, chrupki rozmaryn, wędzony twaróg lekko topiący się na gorących ziemniaczkach…hmm. Dodatki? Surówką z młodej kapusty i koperku albo sałatka z pomidorów i ogórków małosolnych z sosem z oleju z prażonego sezamu. Co jeszcze? Może lekkie białe wino lub woda z cytryną lub limonką. Tak, zdecydowanie uwielbiam…
Składniki:
- 1 kg młodych małych ziemniaków
- 2 łyżki masła lub oliwy
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek rozmarynu
- 200 dag twarogu wędzonego
- łyżka posiekanej natki
- łyżka posiekanego szczypiorku
- sól, czerwony pieprz
Sałatka:
- 2 pomidory
- 4 ogórki małosolne
- łyżka posiekanej natki lub koperku
- sos: łyżka oleju z prażonego sezamu, łyżka soku z cytryny, odrobina soli
Wykonanie:
Ziemniaki. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować prawie do miękkości w osolonej wodzie, odsączyć. Przełożyć na blaszkę piekarnikową. Masło rozpuścić i wymieszać z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Taką mazią posmarować ziemniaki. Posypać igiełkami rozmarynu. Piec w piekarniku rozgrzanym do 230 °C ok. 20 minut.
Przygotować twaróg – rozgnieść widelcem, dodać przeciśnięty ząbek czosnku, posiekaną zieleninę. Wymieszać. Masę ułożyć na gorących ziemniakach. Można posypać czerwonym pieprzem.
Sałatka. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić na cząstki. Ogórki pokroić w plasterki. Składniki sosu roztrzepać widelcem. Wszystkie składniki przełożyć do salaterki i wymieszać.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne wegetariańskie obiady: