Kurczak w kremowym sosie z kurkami i estragonem. Błyskawiczny, niedzielny obiad.
Estragon daje lekki korzenny smak, pokochaliśmy go rok temu za sprawą kurczaka pieczonego z estragonem.
Składniki:
- 80 dag piersi z kurczaka
- 40-50 dag kurek
- 2 łyżki posiekanego estragonu (listki) + do posypania
- 2 małe ząbki czosnku + suszony do natarcia kurczaka
- 200 g śmietany 36 %
- masło klarowane do smażenia (lub inny tłuszcz)
- sól, pieprz
Wykonanie:
Piersi pokroić w plastry, posolić i delikatnie oprószyć pieprzem. Natrzeć suszonym czosnkiem i częścią estragonu. Odstawić do lodówki. W tym czasie oczyścić kurki. Przygotować dodatki (ziemniaki lub ryż, lub makaron oraz surówkę).
Piersi smażyć na maśle z dwóch stron, pod koniec smażenia dodać kurki. Smażyć razem. Dodać czosnek. Zestawić z ognia i dodać zahartowaną śmietanę. Posypać pozostałym estragonem.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne błyskawiczne obiady z kuczakiem: