Prosta, jesienna zapiekanka z twarogiem, kaszą jaglana i jabłkami. Puszysta i delikatna, taka na podwieczorek, kolację lub słodkie drugie danie.
Na podstawie przepisu z “Moich wypieków”.
Składniki:
- 300 g zmielonego twarogu
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 1/3 szklanki suchej kaszy)
- 100 ml kremówki
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki proszku budyniowego waniliowego lub śmietankowego (w wersji bezglutenowej, bezglutenowy)
- szczypta soli
- 2 jabłka
Wykonanie:
Ugotować kaszę jaglaną (TU – jak ugotować kaszę jaglaną). Foremkę do tarty o średnicy 25 cm posmarować masłem. Jabłka obrać i pokroić na cząstki. Twaróg, śmietanę, kaszę (zimną), cukier, żółtka – wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać delikatnie do masy serowej. Przełożyć do przygotowanej foremki, na wierzchu położyć cząstki jabłek. Piec w 190 °C ok. 30 minut.
Upieczoną zapiekankę oprószyć cukrem pudrem lub cynamonem.
Zapiekanka jest pyszna i na zimno, i na gorąco.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.