Trufle dla dorosłych – ze śliwkami w rumie. A smak? Są aksamitne, czekoladowe i jak najbardziej świąteczne.
Składniki:
- 15 dag masła
- 25 dag cukru
- łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
- 200 ml śmietany kremówki
- 50 g gorzkiej czekolady
- garść śliwek suszonych
- rum do moczenia śliwek (najlepiej mocny)
- szczypta soli
- kakao do otoczenia trufli
Wykonanie:
Śliwki włożyć do słoika i zalać alkoholem. Zakręcić i odstawić na kilka godzin, najlepiej na noc. Po tym czasie, osączyć i pokroić w maleńką kostkę.
Do rondla włożyć pokrojone na kawałki masło – roztopić. Dodać cukier i cukier waniliowy. Mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści. Dodać śmietanę. Gotować na wolnym ogniu do momentu, aż powstanie gęsta, brązowa masa. Zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę. Gdy masa przestygnie, dodać pokrojone śliwki. Wstawić do lodówki. Gdy masa stężeje, formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Trufle otaczać w kakao. Przechowywać w lodówce (można włożyć w papilotki).
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne trufle na Boże Narodzenie: