Chrupiące pierniczki z mąki ryżowej.
Składniki:
- 400 g maki ryżowej (+do podsypania)*
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 20 dag miodu
- 12 dag masła
- 20 dag cukru pudru
- łyżeczka sody
- 1 jajko
- 1 opakowanie przyprawy do pierników (u mnie zamiast – łyżeczka kakao, łyżeczka goździków, 1 łyżeczka kardamonu, 1,5 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki ziela angielskiego, ew. odrobina anyżu)**
- szczypta soli
Wykonanie:
Przyprawy korzenne utłuc w moździerzu.
Masło, cukier, miód i przyprawy rozpuścić i przestudzić. Dodać przesiane mąki z sodą, jajko i wyrobić. Odstawić do lodówki na godzinę, dwie.
Ciasto wałkować partiami i wykrawać ciasteczka. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C do lekkiego zrumienienia. Wystudzić.
Pierniczki można polukrować, oblać czekoladą.
Można upiec kilka dni przed świętami.
* jeśli dodaję 450 g mąki, ciastka lepiej zachowują kształt
**u mnie bez cynamonu, ale jak najbardziej można dodać 2 łyżeczki
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Postaw mi kawę.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, podoba Ci się moja praca, możesz postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!
Inne pierniczki: