Pierniczki IV (bezglutenowe)

Chrupiące pierniczki z mąki ryżowej.

pierniczki IV bezglutenowe_pierniczki na mące ryżowej_pierniczki chrupiące_przepisy na Boże Narodzenie

Składniki:

  • 400 g maki ryżowej (+do podsypania)*
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 20 dag miodu
  • 12 dag masła
  • 20 dag cukru pudru
  • łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników (u mnie zamiast – łyżeczka kakao, łyżeczka goździków, 1 łyżeczka kardamonu, 1,5 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki ziela angielskiego, ew. odrobina anyżu)**
  • szczypta soli

Wykonanie:

Przyprawy korzenne utłuc w moździerzu.

Masło, cukier, miód i przyprawy rozpuścić i przestudzić. Dodać przesiane mąki z sodą, jajko i wyrobić. Odstawić do lodówki na godzinę, dwie.

Ciasto wałkować partiami i wykrawać ciasteczka. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C do lekkiego zrumienienia. Wystudzić.

Pierniczki można polukrować, oblać czekoladą.

Można upiec kilka dni przed świętami.

* jeśli dodaję 450 g mąki, ciastka lepiej zachowują kształt

**u mnie bez cynamonu, ale jak najbardziej można dodać 2 łyżeczki

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

Postaw mi kawę.

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, podoba Ci się moja praca, możesz postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!

pierniczki IV bezglutenowe_pierniczki na mące ryżowej_pierniczki chrupiące_przepisy na Boże Narodzenie

Inne pierniczki:

pierniczki_drobne wypieki_ciasteczka_Boże Narodzenie  lebkuchen_niemieckie pierniczki_pierniczki bez glutenu_Boże Narodzenie  całuski_pierniczki_ciasteczka_Boże Narodzenie  pierniczki III_ciastka korzenne_ciastka na Boże Narodzenie_pierniczki w polewie czekoladowej  Pepparkakor_pierniczki szwedzkie_pierniczki chrupiące_cieniutkie pierniczki_ciasteczka na Boże Narodzenie  pierniczki II_ciasteczka korzenne_ciasteczka na Boże Narodzenie  Pierniczki nadziewane powidłami_pierniczki jak alpejskie_pierniczki w czekoadzie

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.