Chałka maślana bez glutenu. W końcu znalazłam drożdżówkę bez glutenu :). I choć jej zaplecienie nie jest łatwe, zachęcam do zrobienia.
Z “Domowych Wypieków”.
Składniki:
- 450 g mąki bezglutenowej jasnej (u mnie gotowy wyrób Schar) + do podsypania
- 275 ml letniego mleka
- 70 g cukru
- 70 g miękkiego masła
- 1 jajko (nie z lodówki)
- 42 g drożdży
- szczypta soli
Na wierzch:
- 1 żółtko rozmieszane z 1 łyżką mleka
- gruby cukier do posypania (najlepiej perłowy)
Wykonanie:
Zrobić rozczyn. Drożdże rozmieszać z łyżka cukru, gdy się rozpuszczą, dodać 3-4 łyżki mąki i letnie mleko. Całość wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (15-20 minut).
Pozostałą mąkę przesiać, dodać miękkie masło, cukier, jajko, sól i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić (mikserem) i zostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, uformować wałki, przenieść na tacę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia i zapleść z nich chałkę (warkocz). Uwaga! Ciasto się lepi, rwie i bardzo źle zaplata. Trzeba się przemęczyć, bo warto. Chałka jest pyszna!
Zaplecione ciasto posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem i posypać grubym cukrem (najładniej wygląda cukier perłowy).
Piec w rozgrzanym do 190-200 °C do ładnego zrumienienia 20-30 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto upiekło się).
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne chałki i wielkanocne drożdżówki:
1 thoughts on “Chałka maślana bezglutenowa”