Ulubiona zupa młodszego synka. To chyba najlepsza rekomendacja :).
Składniki:
- 2/3 szklanki czerwonej soczewicy
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 mała pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- szklanka passaty pomidorowej (domowej, w sezonie przetarte pomidory)
- duży ząbek czosnku
- przyprawy: kilka ziaren pieprzu, 1-2 ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy i 1/2-1 łyżeczki kminu rzymskiego, szczypta kurkumy, sól
- łyżka tłuszczu (masło klarowane, olej, oliwa)
- woda
Wykonanie:
Marchewkę, pietruszkę, seler, pora, pokrojone ziemniaki, czosnek włożyć do garnka wraz z przyprawami. Dodać tłuszcz, chwilę podsmażyć mieszając. Wlać wodę, zagotować. Soczewicę wypłukać, dodać do garnka i razem ugotować (15-20 minut; soczewica czerwona gotuję się bardzo szybko). Z garnka wyjąć marchew, pietruszkę, selera, por, listek laurowy. Resztę zmiksować na gładką masę, dodać passatę i ponownie zagotować.
Z czym podawać:
* z prażonymi pestkami dyni
* czarnuszką
* z grzankami
* z kleksem jogurtu
* z pomidorami pokrojonymi w drobną kostkę
* z kroplą oliwy lub oleju (uwielbiam z sezamowym)
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
1 thoughts on “Zupa krem z soczewicy i pomidorów”