Zupa krem z soczewicy i pomidorów

Ulubiona zupa młodszego synka. To chyba najlepsza rekomendacja :).

zupa krem z soczewicy i pomidorów_zupa wegetariańska_zupa warzywna_rosliny strączkowe

Składniki:

  • 2/3 szklanki czerwonej soczewicy
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera 
  • kawałek pora
  • szklanka passaty pomidorowej (domowej, w sezonie przetarte pomidory)
  • duży ząbek czosnku
  • przyprawy: kilka ziaren pieprzu, 1-2 ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy i 1/2-1 łyżeczki kminu rzymskiego, szczypta kurkumy, sól
  • łyżka tłuszczu (masło klarowane, olej, oliwa)
  • woda

Wykonanie:

Marchewkę, pietruszkę, seler, pora, pokrojone ziemniaki, czosnek włożyć do garnka wraz z przyprawami. Dodać tłuszcz, chwilę podsmażyć mieszając. Wlać wodę, zagotować. Soczewicę wypłukać, dodać do garnka i razem ugotować (15-20 minut; soczewica czerwona gotuję się bardzo szybko). Z garnka wyjąć marchew, pietruszkę, selera, por, listek laurowy. Resztę zmiksować na gładką masę, dodać passatę i ponownie zagotować.

Z czym podawać:

* z prażonymi pestkami dyni

* czarnuszką

* z grzankami

* z kleksem jogurtu

* z pomidorami pokrojonymi w drobną kostkę

* z kroplą oliwy lub oleju (uwielbiam z sezamowym)

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

drukuj

1 thoughts on “Zupa krem z soczewicy i pomidorów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.