Pierogi krucho-drożdżowe z kaszą i twarogiem – to moja kolejna, nietypowa propozycja na wigilijne pierogi. Połączenie kaszy, twarogu, chrupiącej cebulki z nutą czosnku niedźwiedziego, otulone krucho-drożdżowym ciastem, dało wspaniały efekt smakowy.
Składniki na pierogi krucho-drożdżowe z kaszą i twarogiem:
- 500 g mąki
- 20 dag masła
- 4 dag drożdży
- 2 jajka
- 1/2 – 3/4 szklanki mleka
- łyżeczka cukru
- sól (łyżeczka lub mniej)
Nadzienie i dodatki:
- 60 dag twarogu
- 2/3 szklanki kaszy gryczanej (u mnie biała)
- 2 cebule (u mnie szalotki)
- olej do smażenia cebuli
- 1-2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
- sól, pieprz do smaku
- żółtko rozmieszane z łyżką śmietanki do posmarowania pierożków
- czarnuszka do posypania
Przepis na pierogi krucho-drożdżowe z kaszą i twarogiem
Kaszę ugotować i ostudzić. Ser zemleć. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na oleju, ostudzić. Składniki nadzienia wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim.
Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Ciasto, zawinięte szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie.
Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać nadzienie i lepić pierożki. Położyć na tacy do pieczenia, posmarować żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i posypać czarnuszką lub inną dowolną posypką (kminek, tłuczony pieprz). Piec w rozgrzanym do 200-220 °C piekarniku na złoto.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.