Piernik z maki ryżowej i mielonych migdałów. Wilgotny, pierny, nie za słodki (niektórzy wręcz twierdzili, że mało słodki). Choć podczas przygotowywania byłam pewna, że będę miała na święta piękny zakalec, okazało się, że ciasto wyrosło i jest pyszne.
Serdecznie polecam.
Na podstawie “Kwestii smaku”.
Składniki:
- 150 g mąki ryżowej
- 100 g mielonych migdałów
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 130 g masła
- 130 g miodu
- 60 g cukru trzcinowego
- 1-2 łyżki przyprawy piernikowej (u mnie 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka goździków, 1 łyżeczka imbiru, 1/2 łyżeczki ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, kawałek anyżu + 1 łyżka kakao – przyprawy utłukłam w moździerzu)
- 1 łyżeczka kawy (mielonej lub rozpuszczalnej)
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka gumy guar (niekoniecznie)
- 2 jajka
- 250 ml mleka (można roślinnego)
- ew. 1/2 szklanki bakalii
Wykończenie:
- 1/2 szklanki pociętych w paski i namoczonych w rumie suszonych śliwek (najlepiej zostawić śliwki w rumie na noc)
- 100 g czekolady
- 1/3 szklanki śmietanki
- ew. inne ozdoby
- ew. powidła do przełożenia
Wykonanie:
Ciasto. Piekarnik rozgrzać do 180° C. Foremkę o wymiarach 12×25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąki, migdały, sodę, gumę – wymieszać.
Masło, miód, cukier, przyprawy korzenne, kawę – rozpuścić w garnku. Lekko przestudzić. Do rozpuszczonej masy dodać mieszankę mączną, mleko, jajka i ew. bakalie. Masa jest bardzo lejąca.
Przelać do foremki i piec 45 minut lub dłużej (do suchego patyczka; piekłam ok. 55 minut).
Ciasto wystudzić, polać polewą, ozdobić śliwkami i przechowywać w foremce (wyjęte z foremki szybko schnie).
Polewa. Na parze rozpuścić połamaną czekoladę wymieszaną ze śmietanką.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.