Piernik bezglutenowy

Piernik z maki ryżowej i mielonych migdałów. Wilgotny, pierny, nie za słodki (niektórzy wręcz twierdzili, że mało słodki). Choć podczas przygotowywania byłam pewna, że będę miała na święta piękny zakalec, okazało się, że ciasto wyrosło i jest pyszne.

Serdecznie polecam.

Na podstawie “Kwestii smaku”.

Piernik bezglutenowy_piernik migdałowy_piernik ze śliwkami

Składniki:

  • 150 g mąki ryżowej
  • 100 g mielonych migdałów
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 130 g masła
  • 130 g miodu
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 1-2 łyżki przyprawy piernikowej (u mnie 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka goździków, 1 łyżeczka imbiru, 1/2 łyżeczki ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, kawałek anyżu + 1 łyżka kakao – przyprawy utłukłam w moździerzu)
  • 1 łyżeczka kawy (mielonej lub rozpuszczalnej)
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka gumy guar (niekoniecznie)
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka (można roślinnego)
  • ew. 1/2 szklanki bakalii

Wykończenie:

  • 1/2 szklanki pociętych w paski i namoczonych w rumie suszonych śliwek (najlepiej zostawić śliwki w rumie na noc)
  • 100 g czekolady
  • 1/3 szklanki śmietanki
  • ew. inne ozdoby
  • ew. powidła do przełożenia

Wykonanie:

Ciasto. Piekarnik rozgrzać do 180° C. Foremkę o wymiarach 12×25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąki, migdały, sodę, gumę – wymieszać.

Masło, miód, cukier, przyprawy korzenne, kawę – rozpuścić w garnku. Lekko przestudzić. Do rozpuszczonej masy dodać mieszankę mączną, mleko, jajka i ew. bakalie. Masa jest bardzo lejąca.

Przelać do foremki i piec 45 minut lub dłużej (do suchego patyczka; piekłam ok. 55 minut).

Ciasto wystudzić, polać polewą, ozdobić śliwkami i przechowywać w foremce (wyjęte z foremki szybko schnie).

Polewa. Na parze rozpuścić połamaną czekoladę wymieszaną ze śmietanką.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

Piernik bezglutenowy_piernik migdałowy_piernik ze śliwkami

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.