Makowa choinka z ciasta krucho-drożdżowego

Z cyklu zabawy kulinarne – makowa choinka z ciasta krucho-drożdżowego. Taki makowiec inaczej, ozdoba wigilijnego stołu, radość dla dzieci i dorosłych.

Makowa choinka z ciasta krucho-drożdżowego_zabawy kulinarne_świąteczne wypieki_makowce_ozdobyświąteczne

Składniki na makową choinkę z ciasta:

  • 250 g mąki
  • 10 dag masła
  • 2 dag drożdży
  • 1 jajka
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól

Nadzienie i dodatki:

  • 3-4 łyżki masy makowej
  • żółtko rozmieszane z łyżką mleka do posmarowania choinki
  • ew. lukier (najlepiej migdałowy); ok. 1/3 szklanki cukru pudru i jedna niepełna łyżka likieru migdałowego
  • kuleczki cukrowe, bakalie do posypania

Jak zrobić choinkę z ciasta krucho-drożdżowego z makiem?

Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Ciasto, zawinięte szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie.

Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować, wykroić dwa jednakowe trójkąty. Jeden z trójkątów położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć masę  makową, przykryć drugim trójkątem. U podstawy wykroić pień, gałęzie. Gałązki choinki skręcić wokół własnej osi, zacisnąć na końcach. Posmarować żółtkiem rozmieszanym z mlekiem. Piec w rozgrzanym do 200-210 °C piekarniku na złoto (15-20 minut). Wyjąć, ostudzić, polukrować i ozdobić.

Z ciasta, które pozostało po przygotowaniu choinki, zrobiłam zrolowane bułeczki z makiem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!

          

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.