Makowa choinka z ciasta krucho-drożdżowego

Z cyklu zabawy kulinarne – makowa choinka z ciasta krucho-drożdżowego. Taki makowiec inaczej, ozdoba wigilijnego stołu, radość dla dzieci i dorosłych.

Makowa choinka z ciasta krucho-drożdżowego_zabawy kulinarne_świąteczne wypieki_makowce_ozdobyświąteczne

Składniki na makową choinkę z ciasta:

  • 250 g mąki
  • 10 dag masła
  • 2 dag drożdży
  • 1 jajka
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól

Nadzienie i dodatki:

  • 3-4 łyżki masy makowej
  • żółtko rozmieszane z łyżką mleka do posmarowania choinki
  • ew. lukier (najlepiej migdałowy); ok. 1/3 szklanki cukru pudru i jedna niepełna łyżka likieru migdałowego
  • kuleczki cukrowe, bakalie do posypania

Jak zrobić choinkę z ciasta krucho-drożdżowego z makiem?

Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Ciasto, zawinięte szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie. 

Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować, wykroić dwa jednakowe trójkąty. Jeden z trójkątów położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć masę  makową, przykryć drugim trójkątem. U podstawy wykroić pień, gałęzie. Gałązki choinki skręcić wokół własnej osi, zacisnąć na końcach. Posmarować żółtkiem rozmieszanym z mlekiem. Piec w rozgrzanym do 200-210 °C piekarniku na złoto (15-20 minut). Wyjąć, ostudzić, polukrować i ozdobić.

Z ciasta, które pozostało po przygotowaniu choinki, zrobiłam zrolowane bułeczki z makiem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Przepisy na inne ciasta i desery z makiem:

błyskawiczny makowiec_Boże Narodzenie_ciasto z makiem  rogaliki półfrancuskie z makiem_rogaliki na słodko  makowiec_rolada makowa_ciasto krucho-drożdżowe_przepisy na Boże Narodzenie  Makowiec biszkoptowy_makowiec zawijany_makowiec błyskawiczny_słodkości na Boże Narodzenie  Makiełki_kluski z makiem i bakaliami_makaron z makiem i bakaliami_dania na Wigilię  łamańce z makiem_ciastka z masą makową_deser wigilijny 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *