Pierniczki z Bazylei (Basler Leckerli)

Niezwykle proste i aromatyczne pierniczki prosto ze Szwajcarii. Lekko ciągnące, z mocą migdałów i skórki pomarańczowej, ale bez jajek i tłuszczu. Chciałam napisać, że wykonanie to chwilka, ale niestety, obieranie 60 dag migdałów ze skórki, to nie przelewki! Mimo to zachęcam, są przepyszne!

szwajcarskie pierniczki
Pierniczki z Bazylei

Składniki pierniczków z Bazylei:

  • 55 dag mąki
  • 50 dag miodu
  • 60 dag migdałów
  • 10 dag skórki pomarańczowej
  • 10 dag cukru
  • 2 łyżki przyprawy korzennej
  • 2 łyżeczki sody
  • skórka otarta z cytryny i pomarańczy
  • 2 łyżki wiśniówki lub rumu
  • szczypta soli

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3-4 łyżki gorącej wody lub wiśniówki/rumu

Jak zrobić pierniczki z Bazylei?

Migdały zalać wrzątkiem, chwilę poczekać i ponownie zalać wrzątkiem, zostawić na chwilę i obrać ze skórki. Obrane osuszyć ręcznikiem kuchennym, posiekać. Ok. 50 g odłożyć do posypania.

Miód, cukier, włożyć do garnka i rozpuścić. Zostawić do lekkiego przestudzenia.

Mąkę, przyprawę korzenną, sodę i sól przesiać.

Do miodu z cukrem dodać otartą skórkę cytrynową i pomarańczową, wiśniówkę, przesianą mąkę z przyprawami, posiekane migdały, kandyzowaną skórkę pomarańczową. Wymieszać. Otrzymamy lepiącą, gęstą masę.

Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia dużej formy (35×35 cm). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C ok. 20 minut (jeśli forma jest mniejsza, dłużej).

Składniki lukru wymieszać. Jeśli masa jest za rzadka, dodać pudru. Jeśli za gęsta, płynu.

Upieczone ciasto polukrować i posypać odłożonymi migdałami. Jeszcze ciepłe pokroić w kostkę.

Przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.