Uroczysty obiad, ale taki, który nie wymaga wielkiego zachodu? Proszę! Eskalopki z indyka w sosie śmietankowym z tymiankiem, szpinakiem i świeżą nutką skórki cytrynowej. Do tego ryż/młode ziemniaki + ulubiona surówka lub duszone buraczki. Gotowe!
Składniki sznycli z indyka w kremowym sosie ze szpinakiem:
- 500 g piersi z indyka
- 200 g szpinaku
- 100 ml słodkiej śmietanki
- 80 ml białego półwytrawnego wina
- 3-4 gałązki tymianku
- duży ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju do smażenia
- sól, pieprz, 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
Jak zrobić sznycle z indyka w kremowym sosie ze szpinakiem?
Mięso pokroić w zgrabne kotlety. Lekko zbić tłuczkiem, posolić, oprószyć pieprzem, natrzeć skórką cytrynową, przełożyć tymiankiem. Gałązki tymianku można zostawić w całości, podczas gotowania listki odpadną, a puste gałązki trzeba wyrzucić. Szpinak umyć i osuszyć. Na dużej, z grubym dnem patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso z dwóch stron, wlać wino, przykryć patelnię i dusić na wolnym ogniu 10-12 minut. Pod koniec gotowania, dodać szpinak, czosnek i jeszcze chwilę dusić (ok. 2 minut), do momentu aż zwiędną liście. Wyjąć resztki łodyżek tymianku, wlać śmietanę. Podgrzać i podawać.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.