Tort na upały. Chrupiąca zewnątrz i miękka w środku beza, do tego ulubione lody, kwaśno-gorzkie jagody kamczackie, dla przełamania słodkiego smaku, i ew. polewa czekoladowa. Pyszny deser dzięki połączeniu smaku słodkiego i kwaśnego 🙂
Składniki lodowego tortu bezowego z jagodami kamczackimi:
Blat:
- 5 białek z dużych jajek
- 280 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Dodatki:
- 750 ml lodów (smak dowolny)
- filiżanka jagód kamczackich
- ew. polewa czekoladowa
Jak zrobić lodowy tort bezowy z jagodami kamczackimi?
Wykonanie bezy. Na papierze do pieczenia narysować koło o średnicy 23 cm.
Piekarnik włączyć na 170 °C.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno (mikserem na najwyższych obrotach). Dodać sok z cytryny. Do piany powoli, po łyżce, wsypywać cukier wymieszany z mąką. Po wyczerpaniu składników, dalej miksować na najwyższych obrotach, aż masa będzie lśniąca, sztywna i bez grudek cukru.
Przełożyć ubitą pianę na narysowane koło. Uformować wyższe boki (środek niższy o ok. 5-7 cm).
Wstawić do piekarnika i obniżyć temperaturę do 120 °C. Suszyć 2 godziny. Po ww. czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić bezę (najlepiej na noc) do całkowitego wystudzenia.
Składanie toru. Na paterze zrobić kleks z czekolady lub lodów (to sprawi, iż tort nie będzie przesuwał się). W zagłębienie bezy przełożyć lody. Posypać jagodami polać polewą lub rozpuszczoną w kapieli wodnej czekoladą.
Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Smacznego 🙂