Gniazdka bezowe z kremem mascarpone i marakują

Chrupiąca beza wypełniona kremem mascarpone, do tego kwaśna marakuja. Cudowny słodko-kwaśny deser.

Bezy z kremem i marakują
Gniazdka bezowe z kremem mascarpone i marakują

Składniki gniazdek bezowych z kremem mascarpone i marakują:

Gniazdka bezowe:

  • 1/2 szklanki białek (szklanka 250 ml)
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

Krem:

  • 250 g mascarpone schłodzone
  • 250 ml kremówki schłodzone
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 2 marakuje

Jak zrobić gniazdka bezowe z kremem mascarpone i marakują?

Bezy. Na papierze do pieczenia narysować okręgi o średnicy ok. 10 cm.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać powoli (po łyżce). Po każdej partii cukru dokładnie miksując. Całość ubijać do momentu aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i sok cytrynowy. Przełożyć masę na przygotowane okręgi, formując wyższe brzegi. Suszyć w 100 °C przez 1,5-2 godziny (lub dłużej, do momentu aż bezy będą kruche i chrupiące). Pozostawić do wystudzenia w otwartym piekarniku.

Krem. Mascaropne, kremówkę, cukier puder połączyć. Całość ubić na gęstą masę. Włożyć do środka gniazdek bezowych. Owoce marakui przekroić na pół i wyjąć miąższ. Miąższem marakui polać krem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.