Trochę inne wafelki z mlekiem w proszku. Zamiast tradycyjnych prostokątów, kwadratów czy rombów – kuleczki. I smak też inny – kawowy. Mnie bardzo smakowały, ale ostatnio moje ulubione smaki to: kawowy, kokosowy i kwaśny :).
Składniki kuleczek tiramisu z wafelkami:
- 100 g masła
- 1/4 szklanki espresso lub likieru migdałowego
- 2/3 szklanki cukru
- 2-3 łyżeczki sypkiej kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 suche wafle (w wersji bezglutenowej, bezglutenowe)
- 1 szklanka mleka w proszku
- ew. dodatki: patyczki jak do szaszłyków, starta czekolada deserowa, jeśli chcemy otaczać kuleczki
Jak zrobić kuleczki tiramisu z wafelkami?
Masło, espresso (jeśli wybieramy likier, dodajemy go po zagotowaniu pozostałych składników), cukier, cukier waniliowy umieścić w garnki i mieszając zagotować. Przestudzić, ale masa nie może być zimna. Wafle połamać na drobne kawałki. Do masy dodać mleko w proszku, sypką kawę i połamane wafle. Dokładnie wymieszać i z masy formować niewielkie kuleczki. Gdy chcemy otoczyć czekoladą, to jest własnie ten moment. Można układać na talerzu lub nabijać na patyczki do szaszłyków. Zostawić do zastygnięcia.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.