Wiosenne babeczki jajeczne ze szparagami

W sezonie szparagowym jadłabym szparagi na śniadanie, obiad i kolację. Po prostu uwielbiam te majowe warzywo pod każdą postacią – w kremowy sosie z mięsem, zapiekane z rybą, z makaronem, w postaci kaszotto czy risotto, w sałatkach, zupy, z jajkiem koszulce i sosem holenderskim, jako nadzienie do tarty czy pizzy lub zwyczajnie z masłem. A dziś propozycja śniadaniowa babeczki jajeczne ze szparagami, rzodkiewkami i koperkiem. Puszyste i delikatne, smakują na zimno i gorącą (choć nam lepiej smakuje wersja ciepła).

Inne moje przepisy na szparagi można znaleźć TU.

Babeczki wytrawne zapiekane małych foremkach
Wiosenne babeczki jajeczne ze szparagami

Składniki wiosennych babeczek ze szparagami:

  • pół pęczka zielonych szparagów
  • pół pęczka rzodkiewek (można zamienić na kilka różyczek brokułów)
  • ew. 2 młode ugotowane ziemniaki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 100 g fety pokrojonej w kostkę
  • 180 g jogurtu/śmietanki (ze śmietaną jest delikatniejsze i bardziej kremowe, ale bardziej kaloryczne)
  • 3 jajka
  • łyżka oliwy
  • przyprawy: sól (niekoniecznie, feta jest słona), pieprz
  • ew. twardy ser do oprószenia babeczek

Jak zrobić wiosenne babeczki ze szparagami?

5 foremek do zapiekania posmarować olejem. Włączyć piekarnik na 180-190 stopni C.

Szparagi umyć, lekko naciskając oderwać zdrewniałą część, pokroić na niewielkie kawałki. Rzodkiewki umyć, pokroić w ósemki (jeśli są duże na więcej części). Ziemniaki pokroić w kostkę. Wymieszać razem szparagi, rzodkiewki, ew. ziemniaki, fetę pokrojoną w kostkę, koperek.

Jajka, oliwę, śmietankę/jogurt, przyprawy lekko wymieszać trzepaczką do połączenia składników. Dodać do warzyw z fetą i lekko wymieszać.

Przełożyć do foremek i piec w 180-190 stopniach C 20-25 minut (lub dłużej do momentu przypieczenia babeczek). Przed wstawieniem do piekarnika można babeczki posypać po wierzchu startym serem.

Propozycje podania – z surówką rzodkiewkową lub z młodej kapusty z koperkiem, lub kalarepkową i z grzankami albo świeżym pieczywem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Wytrawne babeczki jajeczne zapiekane w małych foremkach
Wiosenne babeczki jajeczne ze szparagami
drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.