Lżejsza wersja pączków – pączki z piekarnika nadziewane różą i oblane lukrem.
Z przepisu Jakuba Kuronia.
Pączki pieczone składniki:
- 400 g mąki (u mnie orkiszowa jasna)
- 60 g cukru (50 g do ciasta + 10 g na rozczyn)
- 250 ml letniego mleka (200 ml do ciasta + 50 ml na rozczyn)
- 1 jako
- 30 g roztopionego masła
- 20 g drożdży
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- szczypta soli
- dowolne nadzienie (u mnie w części powidła, w części marmolada wymieszana z konfiturą z róży)
- lukier – szklanka cukru pudru + sok z cytryny
Jak zrobić pączki z piekarnika?
Z 20 g drożdży, 10 g cukru i 50 ml mleka zrobić rozczyn, tzn. wymieszać składniki i zostawić w cieple na 10 minut, by mieszanka wzburzyła się.
Mąkę przesiać, dodać do niej jajko, pozostały cukier i mleko, esencję, sól i rozczyn wymieszać i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Można dłońmi, można robotem kuchennym. Przygotowane ciasto zostawić w misie w ciepłym i nieprzewiewnym miejscu na 40-60 minut (do podwojenia objętości).
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Wykrawać kółka o średnicy 5 cm. Układać na blasze do pieczenia i zostawić na 20 minut, by bułki “napuszyły” się. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piec do zrumienienia. Ciepłe napełnić nadzieniem z pomocą szprycy z długą końcówką*.
Cukier puder rozmieszać z sokiem cytrynowym i polukrować pączki.
* jeśli nie masz specjalnej szprycki do nadziewania pączków, można je nadziać przed pieczeniem.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!