Paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami

Kilka tygodni temu robiłam zawijas krucho-drożdżowego z pieczarkami. Wtedy zabrakło mi czasu na klejenie pasztecików, dlatego z ciasta i nadzienia do pasztecików zrobiłam roladę. Tym razem lepiłam, kleiłam i piekłam.

Te pierożki to idealna przekąska na majówkowe pikniki, na wykwintne przyjęcia pod chmurką z barszczem lub białym sokiem pomidorowym (kiedyś zamieszczę przepis) i w czasie podróży. Podbiły całą rodzinkę i grono znajomych. 

Można je zrobić kilka dni przed przyjęciem schłodzić, zamrozić. W dniu imprezy włożyć zamrożone do rozgrzanego piekarnika na kilka minut, a potem tylko achy i ochy biesiadników.

Przepis z “Książki kucharskiej” Zofii Zawistowskiej.

paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami

Składniki ciasta:

  • 50 dag mąki
  • 1/2 – 3/4 szklanki mleka
  • 4 dag drożdży
  • 20 dag masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól (u mnie ok. łyżeczki)
  • żółtko + łyżeczka śmietany do posmarowania pasztecików

 Składniki nadzienia:

  • 1kg pieczarek
  • 4 łyżki oleju
  • 15 dag ostrego sera żółtego
  • natka
  • sól
  • pieprz
paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Ciasto, zawinięte szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie. Pieczarki poszatkować, dusić na oleju, osolić, popieprzyć. Lekko przestudzić, dodać utarty ser i pokrojoną natkę. Wystudzić. Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać nadzienie i lepić paszteciki (u mnie mają kształt pierożków). Położyć na tacy do pieczenia, posmarować żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną. Piec w rozgrzanym do 220 °C pasztetniku (aha, tak moja babcia nazywała piekarnik) na złoto.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.