Dostałam od Beatymarii zadanie – zamieścić na blogu przepisy na: muffinki z truskawkami i kruszonką migdałową, muffinki z kiszoną kapusta i boczkiem oraz kurczaka w maladze. Dzisiaj jedna z zadanych prac (no, prawie jak Herkules, dobrze, że prac jest mniej) – muffinki z truskawkami i migdałową kruszonką.
Muffinki są przepyszne, błyskawiczne i na dodatek ta zniewalająca kruszonka. Zamiast truskawek użyłam rabarbaru. Połączenie migdałów i rabarbaru, to strzał w dziesiątkę. Niestety to już chyba ostatnie, w tym sezonie,moje danie z rabarbarem – rodzina ma dość!
Muffinki upiekłam na piknik (z okazji Dnia Matki), ale nadają się również na podwieczorek, babskie spotkanie, przyjęcie pod chmurką.
Beatamaria znalazła ten przepis na portalu Ugotuj. to. Widziałam go też na blogu “Moje Wypieki”.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 jajka
- pół szklanki oleju
- 200 ml mleka
- 1,5 szklanki drobnych owoców (truskawki, jagody, maliny, wiśnie, inne, u mnie rabarbar pokrojony w kostkę)
Składniki kruszonki:
- 100 g zmielonych migdałów
- 20 g masła
- 3 łyżki cukru
Wykonanie:
W jednym naczyniu połączyć składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól. W drugim naczyniu połączyć składniki mokre: jajka, olej, mleko. Mokre składniki wlać do suchych i lekko zamieszać, tylko do połączenia składników. Dodać owoce i jeszcze raz wymieszać. Zrobić kruszonkę – wszystkie składniki rozetrzeć palcami. Foremki do muffinek wypełnić ciastem, posypać kruszonką. Piec w rozgrzanym piekarniku, do 190 °C, ok. 25 minut.
Znajdź mnie na fb.
Inne dania na piknik: