Sernik imieninowy. Gładki, kremowy, mocno czekoladowy z serkiem mascarpone i wiśniami. Recepta na jesienną melancholię, na opady deszczu, pochmurne niebo, chłód, krótsze dni. Hola, hola przecież jesień to też grzyby, żółto-czerwone liście, kasztany, wrzosowiska, cudowne jabłka, śliwki, gruszki, dynie, słoneczna, złota polska jesień. W zasadzie lubię jesień i tą deszczową, i tą słoneczną. Cała przyroda hamuje a ja razem z nią – więcej czytam, mniej podróżuję, więcej śpię.
Ciasto Ewy, przepis znaleziony na blogu “Moje wypieki”.
Składniki spodu:
- 40 g rozpuszczonego masła
- 100g ciasteczek degestive
- 1 łyżka kakao
Wykonanie:
Ciastka rozkruszyć w malakserze, dodać masło i kakao. Całość zmiksować. Formę o średnicy 20cm wyłożyć pergaminem. Masę ciasteczkową wyłożyć na dno tortownicy, ubić, wyrównać, wstawić do lodówki.
Składniki masy:
- 500 g serka mascarpone
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 300 ml schłodzonej kremówki (36 %)
- wanilia
- 300 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej
- 500 g wiśni (można je zastąpić malinami, wiśniami w alkoholu lub użyć wiśni mrożonych)
Wykonanie:
Mascarpone połączyć z pudrem, dodać wanilię, stopniowo łączyć z gorzką czekoladą mieszając łyżką – masy powinny mieć zbliżone temperatury.
Śmietanę ubić, dodać do masy z czekoladą i dokładnie wymieszać. Dodać owoce. Przełożyć na ciasteczkowy spód i włożyć do lodówki na kilka godzin, by masa stężała. Przed podaniem oprószyć kakao i ozdobić. Ewa użyła do ozdoby wiśni kandyzowanych i rozet ze śmietany z białą i ciemną czekoladą.
Uwaga:
*Wiśnie mrożone należy rozmrozić i dokładnie (!) osączyć
**należy uważać mieszając czekoladę z mascarpone. Jeśli czekolada będzie zbyt szybko krzepła, w masie pojawią się farfocle.
Znajdź mnie na fb.
Inne ciasta na jesienne dni: