Ciasto kokosowe z borówkami

Aromatyczne, kokosowe ciasto/placek/babka z borówkami. Bezglutenowe,  mimo to długo zachowuje świeżość. Borówki można zamienić na inne owoce – porzeczki, jagody, maliny, wiśnie, morele, … Ot, taki placek do poobiedniej kawy.

ciasto kokosowe z borówkami_ciasto bezglutenowe_babka kokosowa

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
  • 5 jajek
  • 1 szklanka wiórków kokosowych + do wysypania foremki
  • 1/4 szklanki maki ryżowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (jeśli to konieczne, bezglutenowy)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowy)
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki borówek
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Przygotować foremkę o wymiarach 27 na 8 cm. Posmarować masłem  i wysypać np. wiórkami.

Piekarnik rozgrzać do 180 °C.

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch, dodawać po jednym żółtku, ciągle miksując. Zmniejszyć obroty miksera, dodać mąki, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Zmiksować.

W drugim naczyniu ubić pianę ze szczyptą soli. W trzech turach dodać do ciasta, delikatnie mieszając.

Przełożyć do foremki, posypać borówkami. Piec 35 minut (opcja góra-dół), po czym nastawić piekarnik na termoobieg i piec jeszcze 15 minut. Wystudzić.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciasto kokosowe z borówkami_ciasto bezglutenowe_babka kokosowa_babka bezglutenowa

Babkę robiłam wiele razy, niestety nie pamiętam, gdzie znalazłam przepis. Znalazłam 🙂 blog “Kawa z mlekiem”.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.