Aromatyczne, kokosowe ciasto/placek/babka z borówkami. Bezglutenowe, mimo to długo zachowuje świeżość. Borówki można zamienić na inne owoce – porzeczki, jagody, maliny, wiśnie, morele, … Ot, taki placek do poobiedniej kawy.
Składniki:
- 150 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
- 5 jajek
- 1 szklanka wiórków kokosowych + do wysypania foremki
- 1/4 szklanki maki ryżowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (jeśli to konieczne, bezglutenowy)
- 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowy)
- szczypta soli
- 2/3 szklanki borówek
- cukier puder do oprószenia ciasta
Wykonanie:
Przygotować foremkę o wymiarach 27 na 8 cm. Posmarować masłem i wysypać np. wiórkami.
Piekarnik rozgrzać do 180 °C.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch, dodawać po jednym żółtku, ciągle miksując. Zmniejszyć obroty miksera, dodać mąki, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Zmiksować.
W drugim naczyniu ubić pianę ze szczyptą soli. W trzech turach dodać do ciasta, delikatnie mieszając.
Przełożyć do foremki, posypać borówkami. Piec 35 minut (opcja góra-dół), po czym nastawić piekarnik na termoobieg i piec jeszcze 15 minut. Wystudzić.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Babkę robiłam wiele razy, niestety nie pamiętam, gdzie znalazłam przepis. Znalazłam 🙂 blog “Kawa z mlekiem”.