Sernik cytrynowy na mleku skondensowanym

Pora ruszać z propozycjami wielkanocnymi. Dziś przedstawiam słodko-kwaśny sernik na mleku skondensowanym, bez spodu, ale za to z pokaźną porcją kremu cytrynowego na wierzchu.

Z “Kuchennych fascynacji” (z drobnymi zmianami).

sernik cytrynowy na mleku skondensowanym_sernik z kremem cytrynowym_sernik pieczony

Składniki:

  • 750 g twarogu sernikowego (u mnie Piątnica)
  • 400 g mleka skondensowanego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • skórka otarta z 2 cytry i sok z jednej cytryny
  • szczypta soli

Składniki kremu:

  • 3 jajka
  • 75 g masła
  • 75 g drobnego cukru (można odrobinę więcej)
  • 125 ml soku wyciśniętego z cytryn
  • skórka otarta z 2 cytryn

Wykonanie:

Sernik. Przygotować tortownicę o średnicy 21-22 cm.

Wszystkie składniki masy serowej umieścić w misce miksera i wymieszać do połączenia składników, nie dłużej, by nie napowietrzać masy. Przełożyć do foremki i piec w kąpieli wodnej* w 150 °C ok. 60 minut. Wystudzić, wstawić do lodówki na 8-10 godzin. Przed podaniem pokryć kremem.

Krem (lemon curd). Masło roztopić, dodać pozostałe składniki (masło nie może być zbyt gorące, bo zwarzą się jajka), wymieszać trzepaczką. Delikatnie ogrzewać, cały czas mieszając, do zgęstnienia kremu (konsystencja budyniu), czyli ok. 20 minut. Schłodzić, włożyć do lodówki. Następnego dnia posmarować sernik.

*pod foremkę z sernikiem wstawić formę z wrzątkiem.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

drukuj

1 thoughts on “Sernik cytrynowy na mleku skondensowanym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.