Pora ruszać z propozycjami wielkanocnymi. Dziś przedstawiam słodko-kwaśny sernik na mleku skondensowanym, bez spodu, ale za to z pokaźną porcją kremu cytrynowego na wierzchu.
Z “Kuchennych fascynacji” (z drobnymi zmianami).
Składniki:
- 750 g twarogu sernikowego (u mnie Piątnica)
- 400 g mleka skondensowanego
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- skórka otarta z 2 cytry i sok z jednej cytryny
- szczypta soli
Składniki kremu:
- 3 jajka
- 75 g masła
- 75 g drobnego cukru (można odrobinę więcej)
- 125 ml soku wyciśniętego z cytryn
- skórka otarta z 2 cytryn
Wykonanie:
Sernik. Przygotować tortownicę o średnicy 21-22 cm.
Wszystkie składniki masy serowej umieścić w misce miksera i wymieszać do połączenia składników, nie dłużej, by nie napowietrzać masy. Przełożyć do foremki i piec w kąpieli wodnej* w 150 °C ok. 60 minut. Wystudzić, wstawić do lodówki na 8-10 godzin. Przed podaniem pokryć kremem.
Krem (lemon curd). Masło roztopić, dodać pozostałe składniki (masło nie może być zbyt gorące, bo zwarzą się jajka), wymieszać trzepaczką. Delikatnie ogrzewać, cały czas mieszając, do zgęstnienia kremu (konsystencja budyniu), czyli ok. 20 minut. Schłodzić, włożyć do lodówki. Następnego dnia posmarować sernik.
*pod foremkę z sernikiem wstawić formę z wrzątkiem.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
1 thoughts on “Sernik cytrynowy na mleku skondensowanym”