Keks z czekoladą

Keks podobny do mojego ulubionego keksa z “Kuchni polskiej” (na blogu przepis TU). Bez orzechów, ale z dodatkiem czekolady. Z mniejszą ilością cukru, ale wystarczająco słodki (to moc rodzynek i żurawiny). Może bardziej zbity (?), a na pewno niższy. W sumie bardzo smaczne ciasto na imieniny, urodziny, Boże Narodzenie. Ważne! Długo utrzymuje świeżość.

Z “Książki kucharskiej” Zofii Zawistowskiej.

keks z czekoladą_keks ucierany_ciasto z bakaliami_ciasto na Boże Narodzenie

Składniki:

  • 4 jajka (temperatura pokojowa)
  • 20 dag masła (temperatura pokojowa)
  • 25 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 30-40 dag bakalii (u mnie żurawina, rodzynki, morele)
  • 5 dag czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub amoniaku (najlepiej)

Wykonanie:

Długą foremkę keksówkę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (9×36 cm).

Mąkę przesiać. Przygotować bakalie – umyć, osuszyć, większe pokroić, oprószyć mąką ziemniaczaną. Czekoladę pokroić w drobną kostkę.

Masło utrzeć na puch i ucierając dodawać po jednym żółtku i po trochu cukru. Po wyczerpaniu składników dodać mąkę i proszek do pieczenia lub amoniak wymieszany z łyżką wody (masa będzie bardzo gęsta). Ubić białka. Dodać je partiami, delikatnie, ale dokładnie mieszając, do ciasta (najlepiej dodać białka w 3 partiach). Na koniec połączyć całość z bakaliami i czekoladą. Przełożyć do foremki.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C ok. godziny (trzeba sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). Wystudzić. Najlepsze po 2-3 dniach. Przechowywać owinięte w folię aluminiową. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

keks z czekoladą_keks ucierany_ciasto z bakaliami_ciasto na Boże Narodzenie

Inne ciasta z bakaliami na Boże Narodzenie:

 

keks_ciasto ucierane_ciasto z bakaliami_przepisy na Boże Narodzenie  puszysty keks na białkach_keks biszkoptowy_Boże Narodzenie  Tort śliwka w czekoladzie_tort czekoladowy_tort z alkoholem_tort na Boże Narodzenie  Makowiec biszkoptowy_makowiec zawijany_makowiec błyskawiczny_słodkości na Boże Narodzenie  piernik adwentowy_piernik przekładany_kuchnia mazowiecka

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.